A csapból is az EMO folyik. MI ez az eddig ismeretlen "mánia": divat avgy életfilozófia? Egy újfajta vírus, amely sorban fertőzi a tiniket? Nézzük, mit kell tudni az emokról!

Valószínüleg már te is halottál a legújabb - és jelenleg legmenőbb - stílusirányzatról, az emoról. Ha eddig mégis kikerült volna a híre, az ismerőseid között biztos mászkál egy-két "hívő". Rózsaszín pólók, szegecses övek, előrefésült haj, feketére kihúzott szemek, sötétre festett körmök, rockos, mégis melankolikus jellegű dalok. Ők az emo fiatalok. A megjleneséük megosztja a közvéleményt, pedig ők csak önmagukat, és az érzéseiket akarják kifejezni. Neked sem tetszenek? Vagy éppen szimpatizálsz velük? Egy biztos: neked is van róluk kialakult véleményed.

Mit jelent pontosan az EMO kifejezés?                                                                                                           A szó egy rövidítés amely az angol emotional/emotionally (magyarul: érzelem/érzelmes) kifejezés(ek)ből ered. Egy 1985-ben kialakult zenei irányzatot defináltak vele. Néhány amerikai hardcore zenész úgy döntött, hogy maguk mögött hagyják az egyre durvuló rock- és punkdallamokat, és valami újba kezdenek. AZ így kikísérletezett hangzásvilágot kezdték emonak nevezni. A kicsit brutálisabb zene eszközöket is felvonultato dalokat az emo-core stílusba sorolták. Ahogy múltak az évek, az emo stílus egyre több rajongóra tett szert, ám a nagy hódítás még váratott magára. Az internet berobbanásával, azonban az emo kultúra is nagyobb lehetőséget kapott, a különböző előadók dalai kézről-kézre jártak a világhálón. A Teean People magazin adta meg a végső lökést: a lap szerkeztői ugyanis 1998-ban a legmenőbb irányzatnak nevezték a stílust.

Kik az EMOK?                                                                                                                                                     Azokat az előadókat sorolták ebbe a stílusba, akik a többieknél mélyebb szövegtartalommal és érzelmesebb dallamokkal rukkoltak elő. Különös véletlen hogy ezen bandák tagjai legtöbbször fekete ruhát hordanak, sötétre festik a hajukat, a szemüket és a körmüket. A hajukat ráadásul megnövesztik, és hagyják hogy egy része a szemükbe hulljon. Jellemző hogy a fiúk is festik magukat, és sokak szerint úgy néznek ki, mintha lányok lennének.A stílus rajongói a zenehallgatás mellett, a bandák külső jegyeit is lemásolták, így ma már nem csodálkozunk egy olyan fiún, akinek feketére festett szemei és körmei vannak. Érdekes lehet hogy egy ideig csak emo fiúk léteztek, a lányok között nem volt annyira népszerű ez az irányvonal. Végül annyira divatba jött, hogy a csajok koppintani kezdték a srácok külsejét. A stílust végül azok a fiatalok kezdték másolni, akik egyetlen (addig ismert) irányzatban sem találták meg a helyüket.

 

Oldalmenü
Naptár